טיפול רגשי לילדים וטיפול משפחתי
לעתים קרובות אנו מתמודדים כהורים עם שאלות לא פשוטות הנוגעות לקשיים שחווים הילדים שלנו. קשיים אלה יכולים לבוא לידי ביטוי בצורות שונות ובמקומות שונים ונובעים ממגוון רחב של סיבות.
במקרים רבים אנשי הטיפול והחינוך בילדים, מהמסגרות החינוכיות: מעון, גן, בית ספר, יהיו אלה שיתריעו על בעיה, על סימפטום. התנהגויות לא מקובלות, אלימות, קושי חברתי, קשיים בלימודים.
גם בבית, כהורים ההתמודדות עם הילד הפרטי קשה לעתים ומעלה צורך בהתערבות של איש מקצוע.
מהן הסיבות לפנייה לטיפול:
מריבות בלתי פוסקות, אי היענות לסמכות, בעיות בלימודים, קשיים בשינה, בעיות באכילה, מריבות בין אחים. כל אלה יכולים להוביל להבנה שישנו צורך בהתערבות ובטיפול.
אני רואה, בעבודתי את ההורים מעלים את השאלות ומחפשים פתרון לקושי עמו מתמודד הילד. נטיה טבעית היא לשלוח את הילד לטיפול רגשי, פסיכולוגי או אחר. בדרך כלל הפניה זו נובעת מההנחה שהטיפול יוכל לעזור בקושי שעלה על פני השטח.
אין לי כל ספק שטיפול שיספק לילד מקום שקט, רגוע ובטוח, מקום בו יוכל לעבד את החוויות והקשיים עמם הוא מתמודד, הוא מקום בעל חשיבות ומשמעות.
עם זאת, הנחת היסוד של הטיפול המשפחתי היא שטיפול במערכת המשפחתית, בהורים, הינו משמעותי וחשוב ועשוי להשיג שינוי עמוק ויסודי במשפחה כולה ובילד המתקשה להתמודד בפרט.
אני רואה כמה עבודה של ההורים, שינוי בהבנה שלהם את ילדיהם ובדרכי ההתמודדות וההתנהלות שלהם מול הילדים, יוצרת שינוי עמוק ויסודי בתפקוד הילד ובהתמודד שלו עם הקושי שעלה.
בטיפול משפחתי ניתן לברר ולהבין את המערכת המשפחתית ומרכיביה, את יחסי הכוחות בתוך הבית, מערכת היחסים בין ההורים כבני זוג וכיחידת הורים, בין האחים ובין ההורים והילדים. בטיפול נוצרת האפשרות להבין טוב יותר מדוע הילד מתנהג באופן מסוים, מהו הקושי עמו הוא מתמודד ומדוע הוא בוחר להתנהג בצורה כזו או אחרת.
מתוך הבנה זו ניתן לעשות שינוי, ליצור מקום לילד, להכיל את הקושי ולאפשר למידת התנהגות חלופית יעילה ומותאמת יותר.
הטיפול המשפחתי מדבר על מערכת, על המערכת המשפחתית והקשר החזק בין חבריה. כאשר חלק אחד נחלש יתר חלקי המערכת מגיבים לזה, התגובות של החלקים האחרים הינן משמעותיות ויכולות ליצור היחלשות נוספת של אותו חלק או חיזוק שלו. במערכת המשפחתית ההורים הם המערכת המובילה, הדומיננטית, למערכת זו אחריות רבה בחיזוק החלקים הנוספים ויכולת להשפיע עליהם.
טיפול משפחתי יכול להיות טיפול עבור בני המשפחה כולה. בדרך כלל הטיפול יתמקד בהורים והם יהיו השותפים העקריים לטיפול כאשר הילדים בהתאם לגילם ישתתפו בחלק מהמפגשים.
אודות כותבת המאמר: זהר ויזל קופמן, מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת, מלווה הורים בהתמודדויות הקשורות בגידול הילדים וכן זוגות בדרך ליצירת זוגיות פורייה.
מטפלת בקליניקה בתל אביב ובקלינקה בקיבוץ שדות ים לתושבי הישובים: זכרון יעקב, בנימינה, גבעת עדה, אביאל, עמיקם, גבעת נילי, עתלית, ישובי חוף הכרמל, פרדס חנה כרכור.
זהר ויזל קופמן, מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת, מלווה משפחות במשבר, מדריכת הורים, מטפלת פרטנית.
מטפלת בקליניקה בתל אביב ובקליניקה בקיבוץ שדות ים טל: 052-6161822 כתובת האתר: www.zoharvk.co.il מייל: zoharvk@gmail.com